Södermanland Fotbollförbunds spelarutbildning

Nedan följer en sammanfattning av SöFF:s spelarutbildning:

Föreningsträning:

Föreningsträningen utgör grunden för spelarutbildningen i Södermanland. Det är i föreningen den enskilde fotbollsspelaren spenderar mest tid och därmed har föreningsträningen stor betydelse för spelarens utveckling.

SöFF:s ambition är att varje förening med barn- och ungdomsfotboll ska ha en utvecklingsansvarig samt en levande spelarutbildningsplan 6-19 år. Mer info om detta fås från SöFF:s kansli.

Målvaktsträningar:

SöFF anordnar Målvaktsträning från 10 år. SöFF:s ansvariga för Målvaktsträning organiserar verksamheten.

Zonträningar utespelare:

Zonträningar tillkommer i spelarutbildningen från och med hösten det år spelaren fyller 13 år och pågår till och med vintern spelaren fyller 15 år. Zonträningarna arrangeras i varje av SöFF:s zoner och varje träning fokuserar på ett fastställt tema:

13 år: Spelbar-Spelavstånd, Speldjup-Spelbredd, Press-Täckning.

14 år: Kontring, Återerövring.

15 år: Kontring, Återerövring.

Samtliga spelare i de aktuella årskullarna är välkomna och våra Utbildningskoordinatorer ansvarar för träningarna som leds av FotbollsUtvecklare, FU. Inbjudan till Distriktssamlingarna skickas ut i Januari.

Distriktslagssamlingar:

Från och med det år spelarna fyller 15 år påbörjas distriktslagssamlingarna. Vid varje samling finns då en utvald grupp som ansvarig ledare anser vara de mest intressanta sörmländska spelarna för tillfället i den aktuella åldersgruppen. Det är vanligtvis utifrån dessa samlingar som uttagning sker till de distriktslag som representerar Södermanland på bland annat Utvecklingslägret i Halmstad samt Distriktsungdomscuperna. Distriktslagsamlingarna pågår till och med det år spelarna fyller 19 år.

Den största andelen av SöFF:s spelarutbildningsaktiviteter ligger under perioden Oktober-Mars. Det av två skäl: 1. Detta stimulerar spelare, ledare och föreningar att bedriva fotbollsträning året runt. 2. SöFF vill minimera risken för att störa tävlingsverksamheten april-september.

Futsal:

SöFF arrangerar Futsalspel för spelare 12-16 år. Detta under perioden Oktober-Februari. Också den verksamheten bedrivs för att spelarna ska stimuleras att träna fotboll året runt om de så önskar.

Agenda SöFF:s spelarutbildning 10-19 år:

Agenda SöFF spelarutbildning (PDF-dokument, 121 kB)

Spelarutbildningsplaner:

Av stort värde är att varje förening har en levande spelarutbildningsplan.

SUP: Svenska Fotbollförbundet har tagit fram ett dokument som anger fokusområden och metodik för spelarutbildning från 6 års ålder, SUP, se SöFF:s hemsida.

SöFF:s spelarutbildningsfilosofi:

Spelarens egna drivkraft är den enskilt största framgångsfaktorn för att bli en bra fotbollsspelare. Detta ska stimuleras. Att träna många timmar med progression där spelaren ofta lyckas är viktigt. Istället för tidig selektering och "prognoser" av spelare ska så många som möjligt så länge som möjligt stimuleras att bli så bra som möjligt.

Bra föreningsträning året runt i funktionella träningsmiljöer är grunden. Egenträning och förbundsaktiviteter är viktiga komplement.

Spelarutbildningsansvariga: Fredrik Jansson, 070-5350489 (pojk) och Per Kapfält, 073-5134691 (flick). Fotbollsutvecklare distriktslag/ledare: se Fotbollsutvecklare och ledare i menyn till vänster.

Kallelse F03 - 13 april

F03 spelar dubbelmatch mot Västmanlands FF lördag 13 april på Orrlidens IP i Skogstorp. Truppen finns nu att beskåda i länken nedan.

Kallelse distriktslagssamlingar

Presentation F04-ledare

Ansvariga ledare (Fotbollsutvecklare) för distriktslaget F04 är nu klara, sånär som på en målvakts-FU. Ansvarig för laget är Andreas Hellmark som får Helen Johansson som assisterande. Klicka på länken nedan för en presentation av dem.

F04-presentation

Inbjudan Zonträningar hösten 2018-våren 2019

Dags att köra igång Zonträningarna igen! Till denna gång är det utespelare födda 2004 och 2005 som är igång under hösten, samt även födda 2006 till våren. Målvaktspassen är öppna för alla födda mellan 1999 och 2008.

Höstens pass är inlagda i schemat på hemsidan och Fogis eller webben är öppet för anmälan. OBS att ni gör separata anmälningar till resp pass. Vårens pass kompletteras så småningom. Se till att sprida informationen till berörda ledare, spelare och föräldrar i er förening.

Allmän info om Zonträningarna

Länk till webbanmälan

Information distriktslaget P03

Vi följer SvFF inriktning i vår spelarutbildning och det innebär ingen selekterad verksamhet förrän det år spelaren fyller 15 år. Samt att vi endast skall genomföra fyra tillfällen med selekterad verksamhet innan Utvecklingslägret i Halmstad. Övriga träffar kommer bli öppna träningar i respektive zon där våra ansvarig FU kommer och leder träningen, alla välkomna, anmälan krävs. Förutom detta så följer vi ålderskullen i spelarnas hemmamiljö.

Den första träffen genomfördes i helgen med en träning samt dubbelmatch mot Västmanland i Katrineholm, nästa träff blir en dubbelträning i Oxelösund 7/4, Svealandsläger i Enköping 10-12 maj samt match mot Uppland 20 juni. Utvecklingslägret är 1-6 juli i Halmstad.

Ledarstab för P03 är Jan "Lillis Frank, Fredrich Innocenti, Peter Tillqvist.

Fotbollshälsningar
Fredrik Jansson
Spelarutbildningsansvarig Pojkar
Södermanlands FF

Ledarteamet F03

Distriktslagen för F03 och P03 kommer under hösten genom Zonträningarna så sakta börja ta form för att under våren gå igång med samlingar. Ledarna som kommer jobba med F03 är klara och får också presentera sig via länken nedan.

Ansvarig FU (Fotbollsutvecklare) F03 - Tommy Krantz
Assisterande FU F03 - Julie Rytterlund
Målvakts-FU F03 - Nina Staaf
Spelarutbildare Flick - Per Kapfält

Presentation ledarteamet F03

F02 söker en assisterande FU

Vi söker nu en tränare till uppdraget som assisterande till vårt distriktslag F02. Verkar det intressant att vara med och utveckla ungdomsfotbollen? Ta kontakt med vår ansvarige Spelarutbildare Per Kapfält för flickor så berättar han mer vad uppdraget innebär.

Summering F02s Utbildningläger i Halmstad

Söndagen den 25 juni åkte 16 förväntansfulla spelare samt ledare till Halmstad för att träna och spela träningsmatcher mot andra distrikt.

På det fullspäckade schemat (från 07:00-22:30) varje dag ingick teori, dels i laget och teori från förbundskapten för F-02, kost och hälsa, doping och det kommande gymnasievalen med fotbollsinriktning (NIU, LIU).

Fyra träningspass genomförde spelarna:

Ett pass på söndagen
Två pass på tisdagen
Ett pass på torsdagen

Tre träningsmatcher spelades:
måndagen match mot Uppland
onsdagen match mot Stockholm
fredagen match mot Norrbotten

Temat på träningarna har varit kollektivt försvarsspel och anfallsspel i olika former, detta blandat med lek och skratt.
Fokus på matcherna innebar att träna på temat som spelarna har tränat på. Inget resultatfokus över huvudtaget.
Endast prestationen utifrån temat från träningarna var det som ledarna fokuserade på. Ta fram det som utvecklat spelarna dels individuellt dels lagmässigt.

Under veckan har spelarna utvecklats jättemycket, ökat sin spelförståelse teoretiskt och ta med det ut på planen till träningarna och matcherna. En fantastik grupp att jobba med, otroligt engagerade lyhörda, ställer mycket frågor (vilket ställer höga krav på ledarna). Spelarna tar verkligen ansvar för sitt eget lärande.

Jag som spelarutbildare är otroligt stolt och tacksam för att få jobba tillsammans med spelarna och ledarna.

Ett stort tack till alla spelare och ledare:
Lars Axelsson Huvudansvarig fotbollsutvecklare (FU)
Fredrik Axelsson Assisterande fotbollsutvecklare (FU)
Göran Ekström Målvaktsansvarig fotbollsutvecklare (FU)

Nu förtjänar alla en härlig lång varm och skön sommar

Vänliga hälsningar
Per Kapfält
Spelarutbildare – Flick
Södermanlands FF

Visa alla nyheter