Förtydliganden kring matchspel (uppdaterad 2021-05-04)

Nu får barn och ungdomar äntligen möjlighet att spela fotbollsmatcher igen. För att vi fortsatt ska få spela matcher, måste alla följa rekommendationerna kring matchspel. Det innebär att all verksamhet ska ske så smittsäkert som möjligt och att det ska vara publikfritt vid alla matcher – inga undantag. Vi behöver hjälpas åt att möjliggöra fortsatt matchspel!

Folkhälsomyndigheten möjliggjorde att föreningar med lagidrotter från och med den 28 april 2021 får anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare. Matcher och tävlingar ska genomföras lokalt, eller med ett begränsat resande.

Efter besked från Region Sörmland och smittskyddet, att med lokalt menas inom respektive kommun kommer endast träningsmatcher att kunna genomföras tillsvidare. Södermanlands Fotbollförbund kommer således inte starta ungdomsserier 8-19 år i nuläget.

För våra två kommuner som tillhör Region Stockholm (Södertälje och Nykvarn) gäller följande,

Nykvarns kommun

Här gäller samma tolkning som Region Sörmland och de sörmlandska kommunerna har gjort gällande lokala matcher. Lag från Nykvarns kommun får endast spela mot andra lag från samma kommun.

Södertälje kommun

Med hänsyn till Södertäljes geografiska läge mellan Södermanland och Stockholm har Södertälje kommun beslutat att endast erbjuda lag hemmahörande i Södertälje kommun möjligheten att spela matcher på kommunens anläggningar. Därmed kan ej lag från andra kommuner spela matcher i Södertälje. Observera att det endast är tillåtet att spela en träningsmatch per vecka.

Södertälje kommun ställer respektive förening ansvarig för att säkerställa att rådande restriktioner hålls utifrån smittskyddsansvar.

Matchspel

Det går bra att spela en träningsmatch i veckan. Tänk på att matcher ska spelas lokalt, det vill säga mellan lag i tillhörande samma kommun.

För att boka träningsmatcher/domartillsättning gäller följande

Helgen 1-2 maj, kontakta respektive domarklubb

Matcher längre fram - hanteras som vanligt, använd er av formuläret "Bokning av träningsmatcher"

Regler kring matcher

All verksamhet, ska genomföras så smittsäkert som möjligt. Vi ska:

  • hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra. Detta kan till exempel gälla vattenflaskor, munskydd med mera som kan överföra saliv
  • när det är möjligt, genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • inte ha någon publik

Cuper och läger

Cuper, läger och annan verksamhet är fortsatt inte tillåtet. Max en match i veckan.

I övrigt hänvisar vi till tidigare nyhet gällande "Hantering av seriestart om restriktioner inte hävs"