Södermanland Fotbollförbunds spelarutbildning

Nedan följer en sammanfattning av SöFF:s spelarutbildning:

Föreningsträning:

Föreningsträningen utgör grunden för spelarutbildningen i Södermanland. Det är i föreningen den enskilde fotbollsspelaren spenderar mest tid och därmed har föreningsträningen stor betydelse för spelarens utveckling.

SöFF:s ambition är att varje förening med barn- och ungdomsfotboll ska ha en utvecklingsansvarig samt en levande spelarutbildningsplan 6-19 år. Mer info om detta fås från SöFF:s kansli.

Målvaktsträningar:

SöFF anordnar Målvaktsträning från 10 år. SöFF:s ansvariga för Målvaktsträning organiserar verksamheten.

Zonträningar utespelare:

Zonträningar tillkommer i spelarutbildningen från och med hösten det år spelaren fyller 13 år och pågår till och med vintern spelaren fyller 15 år. Zonträningarna arrangeras i varje av SöFF:s zoner och varje träning fokuserar på ett fastställt tema:

13 år: Spelbar-Spelavstånd, Speldjup-Spelbredd, Press-Täckning.

14 år: Kontring, Återerövring.

15 år: Kontring, Återerövring.

Samtliga spelare i de aktuella årskullarna är välkomna och våra Utbildningskoordinatorer ansvarar för träningarna som leds av FotbollsUtvecklare, FU. Inbjudan till Distriktssamlingarna skickas ut i Januari.

Distriktslagssamlingar:

Från och med det år spelarna fyller 15 år påbörjas distriktslagssamlingarna. Vid varje samling finns då en utvald grupp som ansvarig ledare anser vara de mest intressanta sörmländska spelarna för tillfället i den aktuella åldersgruppen. Det är vanligtvis utifrån dessa samlingar som uttagning sker till de distriktslag som representerar Södermanland på bland annat Utvecklingslägret i Halmstad samt Distriktsungdomscuperna. Distriktslagsamlingarna pågår till och med det år spelarna fyller 19 år.

Den största andelen av SöFF:s spelarutbildningsaktiviteter ligger under perioden Oktober-Mars. Det av två skäl: 1. Detta stimulerar spelare, ledare och föreningar att bedriva fotbollsträning året runt. 2. SöFF vill minimera risken för att störa tävlingsverksamheten april-september.

Futsal:

SöFF arrangerar Futsalspel för spelare 12-16 år. Detta under perioden Oktober-Februari. Också den verksamheten bedrivs för att spelarna ska stimuleras att träna fotboll året runt om de så önskar.

Agenda SöFF:s spelarutbildning 12-17 år:

Agenda SöFF spelarutbildning

Spelarutbildningsplaner:

Av stort värde är att varje förening har en levande spelarutbildningsplan.

SUP: Svenska Fotbollförbundet har tagit fram ett dokument som anger fokusområden och metodik för spelarutbildning från 6 års ålder, SUP, se SöFF:s hemsida.

SöFF:s spelarutbildningsfilosofi:

Spelarens egna drivkraft är den enskilt största framgångsfaktorn för att bli en bra fotbollsspelare. Detta ska stimuleras. Att träna många timmar med progression där spelaren ofta lyckas är viktigt. Istället för tidig selektering och "prognoser" av spelare ska så många som möjligt så länge som möjligt stimuleras att bli så bra som möjligt.

Bra föreningsträning året runt i funktionella träningsmiljöer är grunden. Egenträning och förbundsaktiviteter är viktiga komplement.

Spelarutbildningsansvariga: Fredrik Jansson, 070-5350489 (pojk) och Per Kapfält, 073-5134691 (flick). Fotbollsutvecklare distriktslag/ledare: se Fotbollsutvecklare och ledare i menyn till vänster.

Distriktslagsamlingar

Många samlingar kommande veckor:

P02
Nu jobbar vi vidare med P02 och den andra träffen med många spelare, vi kommer ha tre matchtillfällen. Vi kommer samla 16 spelare till match mot Västmanland 22 april, 27 spelare till internmatch 25 april och 27 spelare till internmatch 2 maj. Då kommer vi har fortbildat totalt 70 spelare ytterligare genom matchtillfällen.

Vid de första träffarna i mars och början av april var vi totalt över 100 spelare, klubbarna har gjort ett bra jobb och generellt så hade spelarna en god grund att stå på. Nu jobbar vi vidare i deras utveckling.

Vänligen se till att bekräfta Ert deltagande snarast. Fotbollshälsningar ledarteamet P02.

F01
Samling med match mot Västmanland i Kjula den 22 april

F02
Samling 29 april i Eskilstuna med träning samt match mot Uppland.

Kallelser Distriktslagssamlingar

F02 söker en assisterande FU

Vi söker nu en tränare till uppdraget som assisterande till vårt distriktslag F02. Verkar det intressant att vara med och utveckla ungdomsfotbollen? Ta kontakt med vår ansvarige Spelarutbildare Per Kapfält för flickor så berättar han mer vad uppdraget innebär.

Visa alla nyheter