Södermanland Fotbollförbunds spelarutbildning

Nedan följer en sammanfattning av SöFF:s spelarutbildning:

Föreningsträning:

Föreningsträningen utgör grunden för spelarutbildningen i Södermanland. Det är i föreningen den enskilde fotbollsspelaren spenderar mest tid och därmed har föreningsträningen stor betydelse för spelarens utveckling.

SöFF:s ambition är att varje förening med barn- och ungdomsfotboll ska ha en utvecklingsansvarig samt en levande spelarutbildningsplan 6-19 år. Mer info om detta fås från SöFF:s kansli.

Målvaktsträningar:

SöFF anordnar Målvaktsträning från 10 år. SöFF:s ansvariga för Målvaktsträning organiserar verksamheten.

Zonträningar utespelare:

Zonträningar tillkommer i spelarutbildningen från och med hösten det år spelaren fyller 13 år och pågår till och med vintern spelaren fyller 15 år. Zonträningarna arrangeras fyra gånger per säsong i resp. och varje träning fokuserar på ett fastställt tema:

13 år: Spelbar-Spelavstånd samt Speldjup-Spelbredd.

14 år: Press, täckning, kontring 1, kontring 2.

15 år: Återerövring 1, återerövring 2.

Samtliga spelare i de aktuella årskullarna är välkomna och våra Utbildningskoordinatorer ansvarar för träningarna som leds av FotbollsUtvecklare, FU. Inbjudan till Distriktssamlingarna skickas ut i augusti.

Distriktslagssamlingar:

Från och med det år spelarna fyller 15 år påbörjas distriktslagssamlingarna. Vid varje samling finns då en utvald grupp som ansvarig ledare anser vara de mest intressanta sörmländska spelarna för tillfället i den aktuella åldersgruppen. Det är vanligtvis utifrån dessa samlingar som uttagning sker till de distriktslag som representerar Södermanland på bland annat Utvecklingslägret i Halmstad samt Distriktsungdomscuperna. Distriktslagsamlingarna pågår till och med det år spelarna fyller 19 år.

Den största andelen av SöFF:s spelarutbildningsaktiviteter ligger under perioden Oktober-Mars. Det av två skäl: 1. Detta stimulerar spelare, ledare och föreningar att bedriva fotbollsträning året runt. 2. SöFF vill minimera risken för att störa tävlingsverksamheten april-september.

Futsal:

SöFF arrangerar Futsalspel för spelare 12-16 år. Detta under perioden Oktober-Februari. Också den verksamheten bedrivs för att spelarna ska stimuleras att träna fotboll året runt om de så önskar.

Agenda SöFF:s spelarutbildning 12-17 år:

Agenda SöFF spelarutbildning

Spelarutbildningsplaner:

Av stort värde är att varje förening har en levande spelarutbildningsplan.

SUP: Svenska Fotbollförbundet har tagit fram ett dokument som anger fokusområden och metodik för spelarutbildning från 6 års ålder, SUP, se SöFF:s hemsida.

"Spelarutbildningsmatrisen": Är ett praktiskt redskap som också den anger på hur man på ett vedertaget sätt tränar spelare i åldrarna 6-19 år. Färdiga träningar finns här för resp. ålder. Se SöFF:s hemsida.

SöFF:s spelarutbildningsfilosofi:

Spelarens egna drivkraft är den enskilt största framgångsfaktorn för att bli en bra fotbollsspelare. Detta ska stimuleras. Att träna många timmar med progression där spelen ofta lyckas är viktigt. Istället för tidig selektering och "prognoser" av spelare ska så många som möjligt så länge som möjligt stimuleras att bli så bra som möjligt.

Bra föreningsträning året runt i funktionella träningsmiljöer är grunden. Egenträning och förbundsaktiviteter är viktiga komplement.

Spelarutbildningsansvariga: Mikael Skoglund, 070-666 41 56 (BUK Ordförande), Fredrik Jansson, 070-5350489 (pojk) och Per Kapfält, 073-5134691 (flick). Fotbollsutvecklare distriktslag/ledare: se Fotbollsutvecklare och ledare i menyn till vänster

F02 söker en assisterande FU

Vi söker nu en tränare till uppdraget som assisterande till vårt distriktslag F02. Verkar det intressant att vara med och utveckla ungdomsfotbollen? Ta kontakt med vår ansvarige Spelarutbildare Per Kapfält för flickor så berättar han mer vad uppdraget innebär.

P02 startar upp sina aktiviteter

Nu startar P02 sin verksamhet med distriktsträningar. Då intresset varit stort på zonträningarna så vill vi fortsätta att stimulera många spelare. Vi kommer börja med tre träningar där vi tar med drygt 30 olika spelare vid varje tillfälle, med detta kommer vi har gett stimulering till omkring 100 spelare. Sedan fortsätter det med träningar och matcher under säsongen med distriktslaget P02, vi kommer jobba brett och viktigast är att stimulera en bra verksamhet på hemmaplan i klubben. Träningar kommer ske 25/3 se bifogad kallelse, separata kallelser kommer  27/3 för träningarna 8/4 samt 9/4. Så håll utkik på hemsidan. Vänligen bekräfta närvaro.

Fotbollshälsningar

Fredrik Eng, Fredrik Jansson, Håkan Jensgård
Ansvariga Fotbollsutvecklare P02

Visa alla nyheter