Uppdatering Covid-19 200327 kl 16:50

Regeringen meddelade under fredagens presskonferens att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer nu blir förbjudna. Tävlingar och uppvisningar i sport och idrott räknas in under offentlig tillställning. Beslutet om att man förbjuder sammankomster med fler än 50 personer träder i kraft på söndag 29 mars.

Södermanlands Fotbollförbund inväntar mer detaljerade riktlinjer från Folkhälsomyndigheten när det gäller idrotten, men tillsvidare behöver varje individ, lag och förening ta ansvar för att följa förbudet.

Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare (källa: Polisen.se)

2003226 - kl 16:50

Södermanlands Fotbollförbunds styrelse meddelar idag att beslut om distriktsserierna (senior och barn- och ungdom) kommer senast den 10 april. Då seriestarten är senare än förbundsserierna kan beslut fattas senare och vi följer utvecklingen samt myndigheters rekommendationer och riktlinjer.

- DM på både senior och ungdom spelas på som planerat tills vidare.
- Spelarutbildningsaktiviteter fortsätter som planerat tills vidare.
- Tränarutbildningarna är inställda fram tills vidarej. Vi tittar på eventuella digitala lösningar för dessa.
- Domarverksamheten är nödvändig för att fotbollsverksamheten ska kunna fortgå framöver. Det är därför beslutat att föreningar som vill ska kunna arrangera ungdomsdomarkurser efter kontakt med SöFF.

Följande utbildningar påverkas: LÄNK TILL LISTA

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.
Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med bland annat Riksidrottsförbundet, och ger bland annat följande rekommendationer till den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
  • Undvik trängsel exempelvis vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

200325 - kl 13:00

Svenska Fotbollförbundet har idag publicerat en krisplan för den nationella fotbollen, där finns bl a att läsa hur varje enskild nationell serie behandlas. Förbundsstyrelsen har enats om rekommendationer till distrikten, som vägledning för den regionala och lokala tävlingsverksamheten. Tills vidare sker ingen ändring i SöFF:sverksamhet, information publiceras direkt när eventuella beslut är tagna.