Beslut angående SöFF:s verksamhet under Corona (uppdaterat 2020-08-13)

Läs beslutet här!

Barn- och ungdomsserier 2020 (Uppdaterat 2020-06-02)

Här finner ni information om upplägg för barn- och ungdomsserier 2020!

Barn- och ungdomsserier 2020

Grönt kort för Fair Play

Grönt Kort är en satsning för att uppmuntra till fair play i barn- och ungdomsfotbollen. Kortet delas ut av respektive motståndarlags ledare till en spelare i vardera lag som utmärkt sig på ett schysst sätt. Majoriteten av alla spelare är schyssta, men den som får ett Grönt kort har utmärkt sig lite extra. Grönt kort delas ut efter alla seriematcher i åldrarna 8-14 år.

Här är några exempel på handlingar:

Hjälper skadad med- eller motspelare

  • Sparkar ut bollen om någon ligger skadad.
  • Går fram och ser efter hur en skadad spelare mår.

Visar respekt för alla

  • Ber om ursäkt om man råkar sparka på någon.
  • Hälsar på motspelare och domare innan och efter match.

Hjälper domaren

  • Försöker inte påverka domarens beslut
  • Gnäller eller klagar inte på domslut

Har en positiv attityd

  • Peppar medspelare
  • Använder ett vårdat språk

Tips!

Som ledare kan det vara svårt att hinna se vilken spelare i motståndarlaget som lever upp till kriterierna. Ett tips kan därför vara att ge en förälder på plats, i uppgift att utse en schysst spelare.

Det handlar inte om att göra mål

Tänk på att det gröna kortet står för ett schysst spel och inte om att göra flest mål eller snyggast räddningar.

Informera mera

Om en tränarna för laget inte har tid att utse en Grönt kort-mottagare under matchen är det en god idé att ta hjälp av en förälder eller åskådare. Glöm då inte att informera den som ska utse Grönt kort-mottagaren om vad de ska tänka på och titta efter.

...och väldigt många är ju schyssta

Vid en del matcher kan det ändå vara svårt att hitta någon som har utmärkt sig schysstare än någon annan, vanligtvis är alla väldigt schyssta. Då kan man ta hjälp av motståndarnas ledare för att få tips om en spelare som gjort något extra schysst under veckans träningar eller en spelare som ofta lever upp till kriterierna.

Grönt kort är framtaget genom ett samarbete mellan SvFF och distriktsförbunden.

Tack, CW!

1988 startade Christian Welander sin tjänst som kanslichef på Södermanlands FF. När vi nu skriver maj 2020, nästan 32 år senare, så är det också slutet på en era då Christian fredagen den 15 maj gjorde sin sista arbetsdag. Christian med sin erfarenhet och kompetens likväl som en härlig medarbetare kommer bli djupt saknad. Vi önskar honom ett fint pensionärsliv där han får njuta av ledighet varvat med fortsatta uppdrag som matchdelegat för SvFF och UEFA!

Från 15 maj ersätts Christian som biträdande kanslichef av Marcus Holmberg.

// Peter, kanslichef

Anpassning av Fotbollsskolan

Många föreningar som planerar att arrangera fotbollsskola i sommar kan känna osäkerhet till möjligheterna till det i rådande tid. Folkhälsomyndigheten fortsätter att poängtera vikten av fysisk aktivitet, särskild för barn, under den här tuffa tiden. SvFF och distrikten fortsätter därför att erbjuda föreningar möjlighet att använda konceptet kring fotbollsskolan även i sommar. Om det skulle bli en sommar där fler barn än vanligt stannar hemma på semestern så kan fotbollsskolan komma att spela ännu viktigare roll i samhället. Däremot kan det krävas vissa anpassningar.

Svenska Fotbollförbundet och fotbollsskolans leverantörer har beslutat att använda årets modell på deltagar- och ledarpaketet även 2021. Detta för att föreningar ska kunna använda samma material nästa år ifall att det blir ovanligt många återbud pga. sjukdomar eller ifall någon förening till och med skulle behöva ställa in sin fotbollsskola.

Vilka anpassningar som behöver göras på respektive fotbollsskola vet varje förening bäst själva utefter sina förutsättningar med anläggningar etc.

Nedan följer ett antal länker med information och tips kring hur föreningar kan tänka när det gäller anpassning av Fotbollsskolan i dessa tider,

Riktlinjer för Fotbollsskolan under Corona-spridning

Föreningsinfo om beställningar

Anpassningar av Fotbollsskolan

Informationsaffisch till idrottsplatser

Efter önskemål från föreningar har vi nu tagit fram en affisch med ett antal punkter utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vad som gäller nu under matcher när coronapandemin har en viss påverkan. Affischen kan med fördel sättas upp på era idrottsplatser!

Klicka på rubriken för att ladda ner affischen!

Visa fler nyheter
Visa alla nyheter